20% av vattnet går upp i rök — svenska innovatörer har löst problemet

Bara 80% av vattnet som lämnar processindustrier rinner ut via avlopp. 20% tar skorstensvägen. Nu har ett svenskt innovationsföretag lyckats lösa ett miljöproblem och samtidigt utvinna en värdefull resurs: Vatten. Den svenska tekniken installeras nu för första gången i full skala i Peru.

Vem kan återvinna vårt luftburna avloppsvatten? Frågan ställdes 2022 av vattenstrateger för en rad gigantiska företag som Meta, Intel och L’Oréal på en stor vattenkonferens. Enligt dem försvinner så mycket som 20 % av vattnet från deras industrier ut via skorstenen och det fanns inga effektiva tekniker för att återvinna det. 

Samtidigt hade företaget Drupps i Sverige utvecklat en fantastisk innovation, en maskin som producerar rent dricksvatten från vanlig luft. Det enda som saknades var kunder. Tänk om samma teknik kunde hjälpa industriföretagen? Det blev startskottet för en ny affärsidé om att använda samma teknik för att återvinna utsläppsånga. En av grundarna, Jonas Wamstad, berättar:

– Jag minns att jag satt där i publiken och tänkte, det är ju här vi ska vara. Vad är det för skillnad mellan att producera atmosfäriskt vatten och att återvinna utsläppsånga? Utsläppsånga är ju ännu bättre, för den har alltid samma fuktnivå och det blir en stabilare vattenleverans. Om industrin dessutom ser ett värde i all den värme som genereras av att kondensera fukt så har vi ett fantastiskt business case.

Analysen var att det är svårt att sälja vatteneffektiviserande teknik på rent ekonomiska grunder eftersom kranvatten är så billigt. Men om vi samtidigt kan återvinna värmen som frigörs blir tekniken lönsam för kunderna som då kan minska användning av fossila bränslen för olika torkningsprocesser. 

De senaste åren har tekniken testats av olika industrier i mindre skala på tre olika kontinenter med lyckat resultat. Och nu installeras den första fullskaliga anläggningen i världen på en kakelfabrik i Peru. Det är Grupo Lamosa, en av världens största keramiska producenter, som köpt Drupps lösning. Man räknar med att återvinna 40 % av fabrikens totala vattenvändning vilket motsvarar 50 000 ton vatten varje år. Idag får fabriken allt sitt vatten transporterat med tankbil, vilket blir en rejäl besparing.

Hur ser framtiden ut för tekniken? Jonas Wamstad svarar:
– Strategin är att uppmärksamma potentialen i airborne wastewater som vi kallar det. Drupps mission är att ta ledartröjan för att skapa en ny marknad där vi gör det lönsamt för industrier att återvinna både vatten och värme i de ”glömda tjugo procenten”. 

Nu väntar flera intresserade kunder runt om i världen att få använda tekniken. Dialoger är igång med i princip alla de största företagen i de segment som man satsar på — malt, snacks, och kakelproduktion. Men först ut att använda tekniken industriellt är alltså anläggningen i Peru som väntas vara klar för drift i november 2024. 

Mer information:
https://drupps.com
Jonas Wamstad, jonas.wamstad@drupps.com
Tel +46-70- 8671138

Fakta om företaget
Drupps är ett innovationsbolag inom vattenteknik och grundades 2019. De erbjuder en unik och världsledande teknik att fånga vatten ur luft, rök och ånga. Företaget fokuserar på att återvinna luftburet utsläppsvatten hos industrikunder internationellt. Idag (2024) har Drupps 13 anställda på huvudkontoret i Uppsala, Sverige.

Previous
Previous

Nature Water publicerar svensk vattenstartups analys om vad som hindrar flygande vatten från att lösa vattenkrisen

Next
Next

20% of water goes up in smoke – Swedish innovators have solved the problem